Tel: +36 1 322 2519
Bemutatóterem: 1076 Bp. Péterfy S. 9 (Térkép). Nyitva: hétfő-péntek 10:00-18:30 + szombat 10:00-16:00

Nincsenek termékek a kosarában.

Termékkód: 5045

Rupert Neve Designs Portico 5045 Primary Sound Enhancer

Legyen az első aki véleményt ír a termékről!

Ára bejelentésre vár

Részletek

Az 5045 egy két csatornás rendkívül hatékony analóg eszköz a gerjedések ellen. Képes megnövelni a mikrofon hangerejét jelentősen a hangosításokra jellemző gerjedések elkerülése mellett. Mindez akár 20dB-vel több hangerőt is jelenthet anélkül, hogy a tradícionális, szűrők elvén működő digitális berendezéskhez hasonlóan rombolná a hangzást. Az 5045 rendkívül hasznos eszköz templomok, stadionok, koncert termek hangosításánál, ahol a gerjedés komoly problémát tud okozni.

Az 5045 a hagyományos zajkapuk jellegzetességeit hordozza, de teljesen más elven működik. A közös az, hogy a leveszi a hangerőt a jel hiányában, vagyis ha a bejövő jel szintje egy beállítható küszöb alá esik. Az 5045 érzékeli, ha valaki beszél, vagy énekel a mikrofonba, ekkor továbbengedi azt, és érzékeli azt is, ha szünetet tart, és ennek megfelelően leveszi a hangerőt, ami végül segít elkerülni a gerjedést. Ennek a berendezésnek ehhez viszont semmiféle szűrésre vagy digitális jelfeldolgozásra nincs szüksége. Működésének módszere ismeretlen, de valóban nagyon hatékony.

Egyszerű beállítás

Az 5045 működése rendkívül egyszerű. Vonali szintű bemenetein fogadja a jelet (pl. egy mikrofon előersőítő vagy a sendje egy pultnak). A kimenete is vonali szintű, ezért a pultba az insert returnon is visszaköthető. Mivel az 5045-nek trafós szimmetrizált ki- és bemenetei vannak, ezért bármihez könnyedén tud kapcsolódni.

Miután bekapcsoltuk, a következő lépés igen egyszerű. Kezdetben a "Process Engage" ne legyen bekapcsolva, a "Time Constant" legyen C vagy D álásban, az "RMS/Peak" gomb ne legyen benyomva (RMS mód), a "Threshold" teljesen balra legyen csavarva (-18-as állás), ugyanígy a "Depth" paraméter.

Ezután valaki belebeszél vagy beleénekel a mikrofonba, majd megnyomjuk a "Process engage" gombot: ha az 5045 jól van bekötve, a jelszint változatlan kell maradjon. Miközben a beszéd/ének történik, a "Threshold"-ot addig kell tekerni, amíg a "Process Active" LED folyamatosan világít, és elhalványul, mikor a beszéd abbamarad (pl. mondatok között). Ezután óvatosan növeljük a "Depth" tekerőt kb -10 dB-ig - kezdetnek. 

Ha a hangrendszer eddig a gerjedés határán volt, akkor a fenti procedúra meg kellett oldja a problémát. Ha a rendszer biztonságosan halkra volt állítva jóval a gerjedés határa alatt, akkor megpróbálhatod a hangerőt növelni lassan, és a "depth"-et úgy beállítani, hogy végül gerjedés előtt nagyobb hangerőt érj el. Az 5045 nem fogja teljesen megszűntetni a gerjedés kockázatát (mivel létezik "az a hangerő"), de általában hatékonyan segíti nagyobb hangerő elérését a gerjedés kisebb kockázata mellett.

Azonos feltételek mellett a tipikusan hangosabb hangok (nagyobb jelszintek) balra csavart "threshold" beállítást, a halkabbak pedig jobbra csavartat  fognak eredményezni. Mindkét esetben a lényeg, hogy a "Process Active" LED mindig fel kell gyulladjon mikor az előadó beszél vagy énekel: a LED akkor kell elaludjon, ha nem szól. Ezek alapján kell beállítani a "Thresholdot".

A Depth szabályzó

Ez a paraméter adja meg, hogy milyen csillapítás történik ha a jel a "Threshold"-ban beállított érték alá esik. A 0 nem jelent csökkentést, a berendezés nem fog semmit csinálni.  A -10dB közepes halkítást eredményez, és nagy valószínűséggel mentes attól, hogy a szavak egy részét elvágja. A -20dB nagymértékű beavatkozást sejtet, és eredményezhet kihagyásokat. Nyilván úgy kell beállítani, hogy ne halkítson bele a halk részek szavaiba. Főleg azoknál jön jól, akik pl. halkan énekelnek az egyik pillanatban, a másikban viszont hangosak miközben igen hangos monitorozást használnak.

A Time Constant szabályzó

Ez arra való, hogy egyes esetkben ezteket a kihagyásokat gátolja meg, más esetekben pedig meggátolja a gerjedést. Tulajdonképpen a hangerő csökkentéshez szükséges időket befolyásolja. Az "A" a leggyorsabb, "F" a leglassab. Az "A" hamar halkít, ami akkor jöhet jól, ha az énekes előadása egyenletes, és a gerjedés elkerülése nagy kihívást jelent. Az "F" a legbiztonságosabb lehalkításkor, de túl lassú lehet, ha újra fel kell erősíteni a jelet. Bizonyos gerjedések nehezen elkerülhetők vele. "C" és "D" közepes állapotok, melyek a legtöbb helyzetre jók. Lassan halkítanak ahhoz, hogy a szavakat ne legyen leharapva, de még elég gyors a gerjedések kialakulásának megelőzéséhez. Úgy kell megválasztani, hogy ne puhítsa el a kezdéseket és a végződéseket, de csökkentse a gerjedést és a jel búgását.

Az RMS/PEAK kapcsoló

Az előzőhöz hasonólan ez a funkció is az 5045 időzítését befolyásolja. A "Peak" állásban az 5045 gyorsan fog visszatérni a csökkentettből a normál szintre. Segíthet a szavak elejének elnémítását kiküszöbölni. (Illetve kinyit egy újabb ajtót kreatív dinamika szabályzáshoz ha valaki az 5045-öt hangszereken akarja használni). "RMS" állásban a készülék működése lassabb, de sokkal zeneibb. Ebben a módban a jel átlagos szintje alapján dolgozik, nem a leghangosabb és a hirtelen csúcsokat  veszi számításba.

További Információk

Garancia: 3 év
Megvalósított funkciók Gate / Expander
Vintage / Modern Modern
Kivitel 19"-es Rack
Felépítés Analóg
Aktív alkatrész típusa Félvezető
Csatornák száma 2
Csatornák összekapcsolhatók
Rupert Neve Designs Portico 5045 Primary Sound Enhancer
Igen
M/S mód támogatás Nem
Multiband működés Nem
Tekerők fajtája Folyamatos
Távvezérelhető Nem
Total Recall Nem
Nettó súly 5kg
Bruttó súly 5kg
Nem érkezett még értékelés a termékről.

Az értékelés írásához belépés szükséges.


Az értékelés írásának feltétele a termék megvásárlása.

Termékekkel kapcsolatos kérdések

Még nem érkezett kérdés. Legyél te az első aki kérdez!